Mučili su i  Napoleona!

Hemoroidalne tegobe (žarenje, svrbež, oticanje, krvarenje) javljaju se u gotovo polovine ukupnog odraslog stanovništva. Podjednako su učestali kod oba spola, iako se najčešće javljaju kod žena u trudnoći. Hemoroidi su upaljene krvne žile analne regije koje često imaju izgled otečenih čvorića, a dijelimo ih na unutarnje i vanjske. Poznati su od davnina, a posebno je zanimljiva povijesna anegdota vezana uz Napoleonov poraz u bitci kod Waterloo-a. Navodno je veliki vojskovođa tih dana imao problema s hemoroidima, a kako je njegov liječnik izgubio pijavice kojima ga je do tada liječio, Napoleon nije mogao jahati i nadgledati bitku. Iako bi tada možda i pomogle Napoleonu, nasreću, pijavice danas vise nisu metoda liječenja hemoroida.

 

Nakon što se isključe drugi uzroci nelagode i krvarenja, liječenju hemoroida se u većini slučajeva pristupa nekirurškim metodama. Samopomoć pritom igra ključnu ulogu.

 

Kada govorimo o uzrocima nastanka hemoroida, ugrubo ih možemo podijeliti u dvije kategorije. Na urođene predispozicije (slabost vezivnog tkiva), starenje, trudnoću (hormonske promjene, promjene u cirkulaciji i pritisak ploda) malo možemo utjecati. No, na način života možemo znatno utjecati i tako ublažiti ili čak potpuno spriječiti ponavljanje hemoroidalnih tegoba.

 

Za savjete kliknite na rubriku SAMOPOMOĆ.