HEMODIJALIZA | ZA PACIJENTE

Što je još važno za bolesnike koji se liječe dijalizom?​

Sudjelovanje cijelog tima liječnika, medicinskih sestara kao i podrška obitelji važni su za život dijaliziranih bolesnika.

S obzirom da je izlučivanje štetnih tvari i održavanje ravnoteže elektrolita bubrezima kontinuirani proces, a hemodijaliza se odvija povremeno, treba ograničiti unos tekućine u razmacima između dijaliza.

Također je važno da se bolesnici pridržavaju dijete i slijede upute liječnika koji ih vodi. Općenito, bolesnici moraju biti na visokoproteinskoj dijeti s ograničenim unosom natrija i kalija, a po preporuci liječnika i fosfora. Bolesnici moraju dobivati multivitaminsku nadoknadu, osobito u vodi topljivih vitamina B kompleksa, folne kiseline i C vitamina.

Hormon eritropoetin kojega normalno izlučuju bubrezi, a služi u stvaranju crvenih krvnih stanica, mora se primati pa je to temeljni oblik liječenja anemije u bubrežnom zatajivanju.

Često bolesnici imaju manjak željeza koje onda treba nadoknaditi. Bolesnici na dugotrajnoj dijalizi kao i članovi njihove obitelji stalno su izloženi stresu. Program dijalize koji ohrabruje bolesnika da bude samostalan i nastavi s prijašnjim aktivnostima najuspješniji je u smanjivanju bolesnikovih psihosocijalnih poteškoća.